Málokterý člověk o sobě může říct, že je úplným znalcem révového nápoje, a že vždy přesně rozpozná odrůdu hroznů podle chuti. Být skutečným znalcem profesionálem, za tím vším je především velmi dlouhá cesta a zkušenost. Většinou člověk ochutná maximálně 4 až 5 různých druhů, a musí uznat, že už jen velmi těžko rozliší jeden od druhého. Je to tím, že soustředit se ve větším množství na jemné smyslové vjemy je pro nezkušeného laika opravdu velmi těžké. V každé sklence totiž většinou vnímáme 4 základní vjemy chuti: sladkost, slanost, kyselost a hořkost. A tak rozeznávat a přesně rozlišovat přesně všechny druhy a chuti odrůd révového moku trvá mnoho let a ochutnávání mnoha rozličných druhů.

Révový nápoj v kombinaci s jídlem

Většina konzumentů tohoto lahodného nápoje ví, jak ideálně propojit chuť alkoholového moku s tím, kterým konkrétním jídlem. Vybírat můžeme podle svého, ale vždy pečlivě brát v potaz, že například slaná chuť zesiluje v ústech pocit hořkosti, hořká příchuť umocňuje kyselou a sladký podtón zjemňuje kyselou, hořkou nebo slanou. Je to přímo vinařská alchymie, se spoustou podrobných znalostí, která vede výrobce tohoto révového moku k dokonale upraveným a prémiovým značkám, které se až nakonec stanou značkami skutečně oceňovanými odborníky. O víně se říká, že právě s léty zraje až k dokonalosti. Je to tím, že jeho příprava a specifické podmínky vždy podtrhují kvalitu nápoje a tím celkové působení na konzumenty tohoto lahodného moku.

About the author